۲۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۸
تلاش ناکام برای حفظ بورس سبز

روز یکشنبه پس از رشد اولیه شاخص‌ها، نماگر اصلی بورس عقب‌گرد و به محدوده‌ منفی وارد شد و خروج پول از سر گرفته شد.

فردای اقتصاد: بورس امروز در حالی کار خود را آغاز کرد که روز گذشته شاخص کل بورس توانست با افزایش ۱.۲۹ درصدی، بیشترین افزایش خود را طی دو ماه اخیر ثبت کند. شاخص هم‌وزن نیز که به واسطه معاملات خوب گروه خودرویی شرایط بهتری را دنبال می‌کرد، بیش از ۱.۶ درصد افزایش یافت. امروز اما کمی شرایط متفاوت دنبال می‌شود و از همان ابتدای بازار شاهد افزایش قدرت عرضه‌ها نسبت به روز گذشته بودیم به طوری که پس از رشد اولیه شاخص‌ها، نماگر اصلی تالار شیشه‌ای عقب‌گرد و به محدوده‌های منفی وارد شد. ضمن اینکه بار دیگر پس از یک روز توقف، خروج پول از بازار آغاز شده است.

در این میان می‌توان گفت که تنها گروه خودرویی و کمی نیز بانکی‌ها روند مساعدی را دنبال کردند که بخش اصلی آن به خوش‌بینی ایجاد شده حول مذاکرات هسته‌ای برمی‌گردد. خودرویی‌ها که علاوه بر برجام، خبر واگذاری بلوک سهام دولتی را نیز پشت خود دارند، تقاضای بیشتری را به خود جلب کرده‌اند و ارزش معاملات آن‌ها حتی در ابتدای معاملات به اندازه کل صنایع دیگر بود. شاید کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد که در شرایط کنونی و اخبار مثبت، بازار امروز پس از گذران یک روز کاملا سبز، دوباره وارد مدار نزولی شود. شاخص کل بورس امروز ۰.۲۴ درصد و شاخص هم‌وزن نیز ۰.۱۱ درصد از ارتفاع خود را از دست دادند و بار دیگر ۲۳۱ میلیارد تومان پول از چرخه معاملات خارج شد.

خودرویی‌ها در اولویت خرید

همانطور که صحبت شد به نظر می‌رسد که این روزها سهام گروه خودرویی در اولویت خرید سهامداران هستند و جدال سختی نیز در معاملات امروز خود دارند. اما سوال اصلی این است که آیا واقعا خودرویی‌ها ارزش خرید دارند؟

صحبت‌ها و نظرات درباره ارزندگی خودرویی‌ها بسیار متفاوت است و شاید نتوان به طور دقیقی به آن پاسخ داد اما در این میان نکات مختلفی نهفته است که باید قبل از هرچیزی به آن‌ها توجه کرد. آینده این صنعت از سمتی به مذاکرات هسته‌ای و احیای برجام گره خورده و بدیهی است که با افزایش روابط بین‌المللی و همکاری‌های تجاری با شرکت‌های خارجی، خودروسازان کشور منتفع خواهند شد و می‌توانند با بهبود تولید، کاهش هزینه‌های تحریم و... به افزایش بهره‌وری خود کمک کنند. همانند اتفاقی که در سال ۹۵ برای این شرکت‌ها رخ داد.

از سمت دیگر اما تمام مشکلات صنعت خودروسازی کشور به برجام و همکاری با شرکت‌های خارجی مربوط نیست بلکه بخش اعظمی از آن به علت سیاست‌گذاری‌های غلط و دخالت‌های بیش از حد در این شرکت‌هاست. واگذاری بلوک سهام دولتی خودروسازها از این جهت اهمیت دارد که می‌تواند به خصوصی‌سازی این شرکت‌ها منجر شود تا شاید شاهد پایان دخالت‌های دولت در بحث تولید، عرضه و قیمت‌گذاری محصولات این شرکت‌ها باشیم. اما سوال اصلی این است که آیا پس از واگذاری، دولت دیگر دخالتی در این صنعت نخواهد داشت؟ اجازه می‌دهد که خودروسازها با توجه به هزینه‌های تولید محصولات خود را قیمت‌گذاری کنند؟ تولید شرکت‌ها به قدری خواهد رسید که دیگر نیازی به قرعه‌کشی برای فروش نباشد؟ این‌ها مسائلی است که برای خودروسازی کشور شاید حتی اهمیت بیشتری نسبت به برجام داشته باشند.

خبر خوب برای پالایشی‌ها در لحظات آخر

در دقایق پایانی معاملات امروز، دستورالعمل جدید نحوه محاسبه نرخ نفت خام به شرکت‌های پالایشی ابلاغ شد که به جز یک تغییر مثبت، تفاوتی با ابلاغیه قبلی نداشت. طی مدت گذشته یکی از نگرانی‌های سهامداران شرکت‌های پالایشی، احتمال تغییر فرمول نرخ این شرکت‌ها به دلیل افزایش قیمت نفت بود که با ابلاغیه جدید برطرف شد.

اما نکته مثبتی که در دستورالعمل جدید وجود دارد، این است که از این پس، کیفیت خوراک نیز در این فرمول نقش دارد به طوری که اگر کیفیت خوراک داده شده به شرکت پایین باشد، تخفیف بیشتری در آن اعمال خواهد شد و می‌تواند کرک اسپرد بهتری را برای پالایشی‌ها به ارمغان بیاورد. این خبر باعث شد که در دقایق پایانی، نمادهای پالایشی بتوانند با افزایش تقاضای بهتری نسبت به چند روز گذشته مواجه شوند.

اما یکی از نگرانی‌های حال حاضر سهامداران پالایشی را می‌توان به وضعیت جهانی قیمت نفت خام نسبت داد. در صورتی که ایران با طرف‌های غربی به توافق برسد و بتواند نفت خود را در بازارهای جهانی به فروش برساند، حجم قابل توجهی از عرضه جدید به این بازار وارد خواهد شد که می‌تواند به کاهش قیمت نفت منجر شود. اگرچه این روزها بازارهای جهانی حال و روز خوبی پس از انتشار تورم آمریکا دارند اما نفت بنا به دلایلی که یکی از اصلی‌ترین آن‌ها احتمال احیای برجام است، نتوانست به اندازه دیگر کامودیتی‌ها رشد کند.

چرا صعودهای بورس ناپایدار است؟

مدت‌هاست که بازار سرمایه شرایط سختی را دنبال می‌کند و هر برگشتی به سمت بالا نیز دوام چندانی ندارد و پس از مدت کوتاهی دوباره به روند نزولی ختم می‌شود. سقوط ارزش معاملات به محدوده‌های بسیار پایین، روزهای انگشت‌شمار ورود پول کدهای حقیقی از ابتدای سال و... همه نشان از دورانی می‌دهد که همچنان پس از گذشته دو سال نتوانسته است طراوت گذشته خود را بیابد.

این روزها شرایط بسیار مساعدی برای بازگشت بورس تهران به مدار صعودی وجود دارد که طی دو سال گذشته کمتر وجود داشته است. احتمال بالای دستیابی به توافق هسته‌ای، کاهش نگرانی از ریزش بازارهای جهانی، گزارش‌های فصلی و ماهانه مناسب شرکت‌ها، کاهش نرخ سود بین‌بانکی و... همگی از دلایلی هستند که می‌توانند محرک مناسبی برای رشد بازار باشند اما انگار همچنان قطعه گمشده‌ای در این میان وجود دارد.

شاید جمله کلیشه‌ای «از بین رفتن اعتماد سهامداران» صحبتی تکراری باشد اما اتفاقاتی که در این زمینه رخ می‌دهد همگی بُعد جدیدی را نمایان می‌کنند. اگر کمی به عقب برگردیم، طی یک ماه گذشته اتفاقاتی افتاد که همچنان اجازه اعتماد کامل به سیاست‌گذاران از سمت سهامداران بورسی را نمی‌دهد. برای نمونه بارز این موضوع می‌توان به بحث صنعت روغن خوراکی و اجبار آن‌ها به کاهش قیمت محصولاتشان اشاره کرد. حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از آن جهت برای بورس اهمیت داشت که می‌توانست به برچیده شدن قیمت‌گذاری دستوری منجر شود اما با این تفاسیر اکنون نگرانی از احتمال تکرار چنین اتفاقی برای صنایع دیگر نیز افزایش یافته است. از سمت دیگر افزایش چراغ خاموش نرخ بهره بانکی و تخطی از نرخ‌های مصوب را در بسیاری از بانک‌های خصوصی و دولتی کشور داریم که به نظر ضربه محکمی به اعتماد زخم‌خورده بورس تهران زده است. در چنین شرایطی برخی این موضوع را مطرح می‌کنند که حتی احیای برجام نیز نمی‌تواند ورق بازار را برگرداند. این در حالی است که به نظر می‌رسد با احیای برجام، یقینا شاهد کاهش فشار بر سیاستگذاران اقتصادی بوده و همین موضوع می‌تواند دولت را از نگاه مداخله‌جویانه‌ای که در حال حاضر دارد، منصرف کند و در عین حال با کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، تغییر مسیر سرمایه‌ها به سمت تالار شیشه‌ای را شاهد باشیم تا بازی برد-بردی برای بورس و اقتصاد رقم خورد.

نمای پایانی بورس یکشنبه (23 مرداد 1401)

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha